evidence based approach

Wetenschappelijk onderbouwde stresspreventie

 

Opleidingen en trainingen zijn belangrijke investeringen. De kans dat een training effectief doet wat ze belooft en efficiënt is wordt groter op het moment dat we gebruik maken van inzichten uit gedegen wetenschappelijk onderzoek.

Vanuit Itam gaan we op zoek naar evidence based methodes waarvan internationale studies op vlak van welzijn, stressreductie, leiderschap, motivatie … reeds vele honderden malen hun effectiviteit bewezen hebben. We gebruiken uw setting dus niet om te experimenteren maar om gericht en bewust aan de slag te gaan.

Uiteraard zijn we realistisch genoeg om te beseffen dat wetenschap ook niet op alles een antwoord heeft. Met onze meer dan 10 jaar ervaring in het coachen en begeleiden van teams en individuen weten we waar en wanneer we moeten schakelen om tot een optimaal leerrendement te komen.

Burn-out preventie via mindfulness

Het aantal wetenschappelijke studies rond mindfulness is nog steeds aan een opmars bezig. De wetenschappelijke zoekrobot 'Science Direct' geeft ons vandaag meer dan 40.000 referenties op de zoekterm mindfulness.

Toonaangevende internationale studies zijn het er alvast over eens : ‘Mindfulness is een ideale buffer tegen burn-out. Het is een antidote voor ‘onbewust’ en op automatische piloot werken. Het is een tijd- en kosten efficiënte interventie.’  (1)

Studies rapporteren tot 36% daling in stressklachten (2) , 35% meer productiviteit (2), 7% meer welzijn (3), daling van symptomen van burnout met 19% daling op emotionele uitputting, 28% daling op depersonalisatie, 55% daling op depressieve klachten en 57% daling van angstklachten (4). Ook bij welzijnswerkers zijn we 20% daling van burn-outklachten (5) en bij gezonde medewerkers zien we 18% daling in depressie- en angstklachten (6). Men rapporteert een daling tot 25% van de slaapklachten. (7,8)

Ook de bevindingen uit een internationale studie geven een positieve evolutie aan (9):

“Participants observed positive changes in their relationships with spouses, children, and colleagues. They were more fully present with others. They also reported paying more attention to their current patient, rather than thinking about the next assignment or where they were going next. In addition, they noted becoming less reactive and defensive in work and family relationships.”                               

“We were surprised (and delighted) to learn that one nurse supervisor had become fairer and more consistent and that one nurse was less interested in gossiping and complaining. These findings are promising because they suggest the potential of MBSR to transform, not only individual relationships but also the overall work environment.”

Een mindfulnesstraining heeft invloed op het brein

Net zoals men spieren traint en vet verbrandt met een fysieke start-to-run, heeft men veranderingen ontdekt in het brein na het volgen van een mindfulnesstraining.

Zeer consistent, een toename van activiteit van insula. De insula is ondersteunend voor gewaarzijn van het lichaam en interne processen, het verwerken van emotionele prikkels, gewaarzijn van de omgeving en keuzevrijheid in antwoord.

In verschillende studies rapporteert men ook een toename in de activiteit van de anterior cingulate cortex en de prefrontale cortex, deze helpen in het reguleren van emoties. Deze regio helpt om afstand te nemen van de emoties (helicopterperspectief). (10)

Studies rapporteren eveneens een wijziging in de concentratie van de amygdala gekoppeld aan de daling van stress. (11)

Raadpleeg de bronnen