Preventie van stress en burn-out in 4 stappen

Een meerwaarde voor uw HR-beleid

Preventie van stress en burn-out in 4 stappen. Bij Itam vermijden we stress en burn-out door preventief mee te bouwen aan het mentale welzijn van de medewerkers in uw bedrijf.  Maar hoe neemt u hier een start in als HR-manager?


Bij Itam vermijden we stress en burn-out door preventief mee te bouwen aan het mentale welzijn van de medewerkers in uw bedrijf.

Maar hoe neemt u hier een start in als HR-manager?

We nemen u in deze blogpost mee in het SLOW-algoritme als basis voor onze trajecten.

De kettingreactie van SLOW

Via 4 eenvoudige stappen leren we elke medewerker omgaan met stress, versnelling en werkdruk... om zo via een kettingreactie te landen richting innerlijke stabiliteit en veerkracht.

Deel deze tips ook via de interne nieuwsbrief, elk begin is een nieuwe start.

Stap 1: STOP… zelfs een paar seconden leveren op

Voor veel medewerkers in een bedrijf is de moeilijkste stap het leren stoppen. Eens u in een stressreactie zit, eens u in de waan van de dag opgenomen bent, eens u in een sombere modus verzeild bent… is het vaak moeilijk om daar uit te stappen.

Bouw stop -> startmomenten in

  • Rinkelt de telefoon? Laat ze bewust 2x rinkelen vooraleer u opneemt. Adem even rustig en uit en neem vervolgens op. U zal opmerken dat u door deze mini-pauze de persoon aan de andere kant veel rustiger en bewuster kan antwoorden.
  • Schakel zoveel mogelijk notificaties op uw smartphone uit. Door telkens uw werk te onderbreken per notificatie die u ontvangt, verliest u veel tijd en en vooral uw focus.

 

Stap 2: En LAND in dit moment

Bent u nu gestopt? De kans is groot dat uw hoofd gewoon blijft doorrazen. Het kan helpen om de aandacht op 1 iets te richten. Bijvoorbeeld door een minuutje de focus te leggen op uw ademhaling. Wist u dat een rustige uit-ademhaling het rustsysteem activeert?

All it takes is 3 minutes of your time

3 minuten tijd… dat is er standaard in het kleinste kamertje. Of als u wacht op een collega om een meeting te starten. Of tijdens uw middagpauze. Gebruik eventueel de App Paced Breathing om even tot rust te komen. Of download de app ‘Insight Timer’. Maak er kennis met uw eerste mindfulness sessie en zoek ‘Björn Prins Ademruimte (3min.)’.

 

Stap 3: OBSERVEER met een open geest

U heeft steeds een keuze om met de dingen des levens om te gaan, zoals ongewenste gedachten of emoties. U kan ze negeren of proberen te controleren, maar vroeger of later verliest u de strijd.

U kan ook kiezen om er bewust mee om te gaan en hier ondersteunt mindfulness. Deze techniek maakt immers gebruik van het vermogen om ‘te observeren’ in de plaats van ‘bedolven te worden onder’.

Bent u boos op een collega? Denk eens aan het ‘O’ woord.

Als we bijvoorbeeld boos zijn, is dit een andere ervaring dan wanneer we bij onszelf de boosheid observeren. In het eerste geval (ik ben boos) is er geen ruimte en zijn beslissingen en handelingen vaak automatisch. In het tweede geval (ik merk op dat er boosheid is) genereert u ruimte. In deze ruimte ontstaat de vrijheid om te kiezen hoe u met de boosheid omgaat.

 

Stap 4: WIJSHEID in handelen

Sta ‘wijs’ in het leven, het brengt u veel verder dan wanneer u in de automatische reacties van de dag blijft hangen.

Stel uzelf volgende vragen:

  • Wat geeft mij energie?
  • Wat kost mij energie?
  • Welke patronen herken ik bij mezelf?

Neem maximale verantwoordelijkheid en ga voor persoonlijk leiderschap.
Gebruik zo bij elke situatie even het SLOW-algoritme en neem het bewust door.

Zoals bij een echte fysieke training zal u merken dat deze mentale start-to-run stap voor stap een gunstig effect zal hebben op uw mentale veerkracht en ook uw brein.

Laat uw medewerkers ook SLOW’en

Zet vandaag nog de eerste stap richting meer veerkracht en minder stress bij uw medewerkers.
In 120 minuten dompelen we uw medewerkers onder in het SLOW-algoritme.

Sinds 2004 biedt Itam wetenschappelijk onderbouwde trainingen aan bij diverse bedrijven zoals ING, Janssen Pharmaceutica, Microsoft, Eni, VMM ,Durabrik...

Neem vrijblijvend contact met Björn Prins via björn.prins@itam.be om uit te zoeken hoe wij u kunnen helpen om het welbevinden van uw collega’s of medewerkers te bevorderen en zo het risico op stress en burn-out te verminderen.

Ga terug