Waarom is burn-out preventie zo belangrijk in bedrijven?

Burn-out preventie

Over de oorzaken en gevolgen van een burn-out.

Wat zijn de oorzaken van een burn-out? Maar wat als er geen preventie is? Wat zijn de gevolgen van een burn-out?

Het team van prof. dr.Stijn Baert van de UGent ging in gesprek met mensen die recent zelf een burn-out hebben doorgemaakt.

Dat levert enkele waardevolle inzichten op zowel voor het individu, de leidinggevende als de organisatie als geheel.

Hun conclusies kunnen een checklist zijn om mee aan de slag te gaan in het kader van burn-out preventie.

Wat zijn de oorzaken van een burn-out?

  1. De eigen neiging om constant hard te werken is volgens 9 op 10 een belangrijke oorzaak van hun burn-out. Bij vrouwen ligt dit hoger dan bij mannen.
  2. Een onevenwicht in de balans werk-privé is voor 8 op 10 een probleem en nog meer bij jongeren.
  3. De druk om constant bereikbaar te zijn is voor 7 op 10 een belastende factor, samen met een hoog werktempo en een hoog werkvolume.
  4. Voor 7 op 10 zorgt het gebrek aan goede feedback van de leidinggevende voor extra druk en onzekerheid.
  5. Vooral jongeren hebben de neiging om druk op zichzelf te leggen door zich te spiegelen aan het gedrag van mensen die zij als succesvol beschouwen. Bij ouderen speelt dat veel minder.

Burn-out preventie is dus duidelijk een gedeelde verantwoordelijkheid. Het vereist de inzet van zowel werkgever als werknemer. Alleen dan is een echte win-win mogelijk.

Maar wat als er geen preventie is? Wat zijn de gevolgen van een burn-out?

De studie toont eveneens aan dat het ontbreken van een preventiebeleid negatieve gevolgen heeft voor het engagement en de productiviteit van de medewerkers. Zo zeggen de ondervraagden dat ze na een burn-out:

  • minder goed zware werklasten aankunnen
  • zich minder goed kunnen concentreren
  • een slechter geheugen hebben
  • minder zelfvertrouwen hebben

De angst om onvoldoende steun te krijgen van vrienden, familie maar vooral van de collega’s en de werkgever, vormt eveneens een drempel bij het herstarten. Het slagen van de re-integratie hangt in grote mate af van de steun en het beleid van het bedrijf.

En net daarom is preventie belangrijk. Wat als dit allemaal kan vermeden worden?

 

Mindful@Work training: een wetenschappelijk onderbouwde succesformule

Sinds 2004 biedt Itam wetenschappelijk onderbouwde Mindful@Work trainingen aan bij diverse bedrijven zoals ING, Janssen Pharmaceutica, Microsoft, Eni, VMM ,Durabrik...

In 6 sessies dompelen we uw medewerkers onder in een intensieve en krachtige mindfulnesstraining waarvan het effect door meer dan 5.000 wetenschappelijke publicaties werd aangetoond.

We leren de werknemer de technieken aan om stabiliteit te creëren, we bieden ze inzicht in hun mentale patronen en dus ook in de innerlijke oorzaken van stress. We werken samen aan hun vermogen om gewoontepatronen en de automatische piloot te doorbreken. Daarnaast gaan we via verbindende communicatie technieken aanreiken zodat men ook efficiënter leert communiceren naar collega’s, leidinggevenden… Op basis van deze inzichten kan men vervolgens waardengedreven acties stellen.

Een meerwaarde voor uw personeelsbeleid om zo het ziekteverzuim preventief aan te pakken en de focus te verhogen in uw bedrijf! Interesse? Contacteer Björn Prins via bjorn.prins@itam.be voor meer info.

Ga terug