5 tips in mindful werken: hoe stress vermijden?

Hoe kan u via mindfulness beter omgaan met stress op een drukke werkdag?

Bent u op zoek naar tips om stress te verminderen op de werkvloer? 5 tips in mindful werken


Bent u op zoek naar tips om stress te verminderen op de werkvloer? Wist u bovendien dat 'slow down' net de productiviteit verhoogt? Alsook de efficiëntie, tevredenheid en betrokkenheid? En dat u stress in een kracht kan omzetten?

Mindful werken, hoe kan u het bewust toepassen tijdens een drukke werkdag? Zeker als u geconfronteerd wordt met e-mails, telefoongesprekken, vergaderingen en presentaties. En dit naast uw eigen werk.

We geven u graag 5 tips mee.

Tip 1: wees bewust aanwezig

  • Maak aan het begin van uw werkdag de duidelijke keuze om zo goed mogelijk aanwezig te zijn. Pauzeer enkele ogenblikken voordat u aan uw werkdag begint om deze intentie in uw hoofd te zetten.
  • Probeer bewuster te werken, ook al betekent dat dat u in het begin wat langzamer moet werken, dat loont op lange termijn. Hou alle voordelen van bewust werken in gedachten om u te motiveren.
  • Maak verbinding met uw zintuigen in plaats van te verdwalen in denkpistes tijdens het uitvoeren van een taak.
  • Geef uw volle aandacht aan schijnbaar alledaagse taken zoals handen wassen, deuren openen, telefoonnummers bellen en ook uw ademhaling voelen terwijl u in een vergaderruimte wacht. Deze kleine momenten maken de dag tot een meer bewuste dag.

Tip 2: single tasking

Denkt u dat u de beste bent in multitasken en dat u veel werk hiermee kan verzetten? Dan heeft u het fout.
Niemand kan echt multitasken. In werkelijkheid schakelen uw hersenen als een gek over van het ene naar het andere ding, waarbij ze vaak gegevens kwijtraken.

Maar als multi-tasking zo inefficiënt is, waarom doen mensen dat dan nog steeds?
Mensen voelen zich productiever, ook al is het in werkelijkheid onproductief. Het is ook een soort van verslaving.

Gebruik deze tips om toch te 'Single Tasken'

  • Groepeer uw taken in categorieën en voer ze uit in tijdsblokken.
  • Schakel zoveel mogelijk afleidingen uit. vb. sluit uw mailbox even of werk in een rustige ruimte.
  • Pas kleine pauzemomenten in tussen de taken door. Strek even uw benen, haal diep adem of maak een bewuste wandeling.

Tip 3: slow down to speed up

Door te stoppen of te vertragen kunt u efficiënter, productiever, gelukkiger, veerkrachtiger en gezonder werken.

Stel voor dat u een week stopt met slapen? Zou u dan nog uw werk kunnen uitvoeren naar behoren?

Maar ook rust kan naast slaap de efficiëntie verhogen. Als het u lukt om ongeveer zeven uur te slapen en een bepaalde hoeveelheid werk te bereiken, stel u dan eens voor wat er zou gebeuren als u overdag ook een paar mini-mindfulness oefeningen zou doen? Uw hersenen worden dan nog efficiënter, gerichter, effectiever in het communiceren met anderen, en beter in het leren van nieuwe vaardigheden.

 

Tip 4: maak van stress uw vriend

Recent onderzoek aan de Universiteit van Wisconsin-Madison stelde 30.000 mensen dezelfde vraag: "Heeft de perceptie van stress invloed op de gezondheid?" De resultaten waren verbluffend.

De onderzoekers ontdekten dat mensen die veel stress ervaren, maar die geloven dat stress goed voor hen is, tot de laagste sterftecijfers behoren. Terwijl sterk gestreste mensen die geloofden dat stress slecht was voor hun gezondheid de grootste kans hadden om te sterven.

Uw eigen opinie over stress heeft duidelijk zijn invloed op de manier waarop ze uw gezondheid en welzijn beïnvloeden.

De volgende keer dat u stress ervaart, merk dan uw hartslag en ademhaling op. Observeer de reacties en verander uw houding en reageer creatief op uw stress. Door de stressrespons vanuit dit perspectief te bekijken, zie u uw aankomende probleem als een positieve uitdaging. Deze kleine mentaliteitsverandering kan letterlijk jaren aan uw leven toevoegen en uw productiviteit en prestaties op de werkplek verbeteren.

 

Tip 5: voel dankbaarheid

De mens heeft een "negativiteitsvooroordeel". In wezen betekent dit dat u veel meer geneigd bent zich te concentreren op iets dat verkeerd is gegaan dan op dingen die goed zijn gegaan. Als u zich elke dag zo gedraagt, kiest u uiteindelijk voor een overdreven negatieve en onevenwichtige manier van denken.

Dankbaarheid is het tegengif. Er zijn veel aanwijzingen dat het actief beoefenen van dankbaarheid u een beter gevoel geeft en een positieve invloed heeft op uw creativiteit, gezondheid, werkrelaties en de kwaliteit van uw werk. Dankbaarheid maakt het zowel op het werk als thuis zijn positievere ervaringen.

 

Mindful@Work trainingen bij Itam

Zet vandaag nog de eerste stap richting meer veerkracht en minder stress bij uw medewerkers.
Sinds 2004 ondersteunt Itam uw medewerkers via wetenschappelijk onderbouwde Mindful@Work trainingen.

Bedrijven zoals Microsoft, ING, Durabrik en Colruyt... om maar enkele te noemen, hebben de stap al gezet. Neem vrijblijvend contact met Björn Prins via bjorn.prins@itam.be om uit te zoeken hoe wij u kunnen helpen om het welbevinden van uw collega’s of medewerkers te bevorderen en zo het risico op stress en burn-out te verminderen.

Ga terug